Andere wereld…

In mijn eerste blog schreef ik over de Covid situatie in Thailand, die op dat moment veel beter was dan de situatie in Nederland. Maar dat is nu totaal omgekeerd. Terwijl wij lezen dat in Nederland iedereen (die dat wil) gevaccineerd is en het leven weer normaler wordt, gaat het hier heel slecht en zitten wij hier nu al 3 weken in een volledige lockdown. Alleen de supermarkten en apotheken zijn open en de verwachting is dat het nog wel 3 tot 4 weken gaat duren.
Met de vaccinaties schiet het al helemaal niet op, slechts 6% van de 70 miljoen inwoners is gevaccineerd en dan ook nog voor het grootste deel met het Chinese Sinovac, dat niet erg effectief blijkt te zijn. Mondjesmaat komen er ook andere vaccins binnen en ze doen er vervolgens weken over om te besluiten wie wat mag hebben. Er zijn apps gemaakt waarop de mensen zich kunnen registreren voor een vaccinatie, maar de meeste apps werken niet of zijn meteen overbelast. Op de locaties waar de mensen zich dan uiteindelijk melden voor een vaccinatie, blijkt regelmatig de voorraad vaccins op te zijn en wordt iedereen weer naar huis gestuurd. Op bijgaande foto uit de krant een beeld van zo'n vaccinatie locatie waar het dringen is en het is dan dus onmogelijk om afstand te houden.

Overigens gaat dit alleen om de Thaien, de buitenlanders komen hiervoor vooralsnog niet in aanmerking, die moeten het zelf maar uitzoeken en komen waarschijnlijk pas later in het jaar aan de beurt. Velen keren dan ook tijdelijk terug naar hun eigen land om de vaccinaties te halen.
Er zijn uiteraard leukere onderwerpen om over te schrijven, maar als de blog een beeld moeten geven van mijn leven in Thailand dan is dit op dit moment mijn leven. Het verbaast me dat er nog steeds mensen zijn die nu in Thailand op vakantie willen gaan. Normaal gesproken is dat een geweldig idee maar ik zou het iedereen in deze tijd ten zeerste afraden. De situatie rond Covid en dus de maatregelen veranderen soms per week en ik zou de risico's niet nemen. Ik weet van mensen die nu in Nederland met vakantie zijn (en voor de vaccinaties) wat een gedoe het is om dit land in te kunnen komen, of je hier nu woont of niet. Afgezien van het papierwerk, de testen, de kosten, de verplichte 15 dagen quarantaine is de charme van het land op dit moment absoluut niet wat het was. We hebben ook een alcoholban sinds februari; je kan op bepaalde tijden wel alcohol kopen in de winkels maar het mag verder nergens geschonken worden. Dus de sfeervolle gezellige straatjes met de vele restaurantjes en bars: alles is dicht!
Het is een onwezenlijk gezicht, de altijd zo drukke straten van Bangkok die een verlaten beeld geven. Uiteraard zijn de golfbanen dicht en ook de parken, dus mijn dagelijkse wandeling (om toch in beweging te blijven) gaat door de stille straten. Thaien houden niet van wandelen, dus je ziet alleen incidenteel een buitenlander lopen. Een van de foto's is van een van de drukste straten van Bangkok, waar de auto's meestal 8 rijen dik in de file staan, je kunt het je haast niet voorstellen. En, ondanks de 33 graden en niemand in de buurt, moet het mondkapje op want als een toevallig passerende politieagent je ziet zonder mondkapje kun je rekenen op een stevige boete. Een positief aspect van de lockdown is wel dat de luchtkwaliteit enorm is verbeterd. Bangkok stond bekend om de pollution maar de lucht is nu helder en fris!

Tja, wat een verschil met 2 jaar geleden toen we zo'n druk en gezellig leven hadden in Bangkok. In januari vorig jaar hadden we familieleden op bezoek die zo enthousiast waren over Thailand dat ze hun volgende bezoek al wilden inplannen; dat is dus helaas maar even op de lange baan geschoven.

Gelukkig hebben we een prachtig appartement en geen financiële zorgen dankzij prima pensioenen! Dus eigenlijk hebben we niets te klagen als we ons leven vergelijken met dat van de Thaise bevolking, die het zo zwaar heeft om in deze tijd te overleven. We hebben boeken, muziek, Netflix en kunnen we veel zien van de Olympische Spelen; we zijn natuurlijk supertrots op de medailles van onze Hollandse helden! 

Geschreven door : F.B. Luns-Kimman

1000 Resterende tekens