Het sociale leven

Gelukkig zijn sinds een paar dagen eindelijk de lockdown-maatregelen versoepeld, al is het leven nog lang niet terug naar normaal. De alcoholban is nog steeds van kracht. De restaurants zijn weer open, maar ja, zonder een wijntje erbij is dat toch minder gezellig. Het sociale isolement vanwege Covid valt best zwaar. Alle groepen en clubjes zijn uiteengevallen want bijeenkomsten zijn nog steeds verboden en de contacten beperken zich tot appjes. Toch leek het me aardig om te vertellen over het sociale leven hier vóór Covid.

Als je gaat emigreren weet je dat je helemaal opnieuw een sociaal leven moet gaan opbouwen. Voor gepensioneerden is dat wel een uitdaging en het is zeker niet altijd makkelijk. Wat we ons niet realiseerden is dat er een enorm verloop is; met name Bangkok is een echte expat stad. Gepensioneerden gaan vaak terug naar het moederland vanwege het gemis van kinderen en/of kleinkinderen. In Bangkok is er ook veel verloop omdat de werkenden na een paar jaar worden overgeplaatst naar een ander land. We hebben over de jaren veel leuke mensen ontmoet, die we helaas na een paar jaar alweer konden uitzwaaien. De contacten zijn gezellig maar blijven daarom altijd oppervlakkig. Nederlanders kennen we hier overigens nauwelijks. Uiteraard leren we Thaien en andere Aziaten kennen, maar vanwege het taalprobleem en de cultuurverschillen bouw je met hen geen echte vriendschap op. Dus ons leven speelt zich met name af onder de Engelsen, die dankzij een groot aantal verenigingen en clubs veel activiteiten organiseren waar we vaak deel van uitmaken.

De expat vrouwen zijn in Bangkok heel actief en er wordt veel georganiseerd. Het klinkt misschien onvoorstelbaar maar er zijn hier wel 40 vrouwenclubs! Bijna alle landen met een ambassade hebben een vrouwenclub (behalve de Nederlandse). Deze clubs hebben vooral een sociaal doel maar ze doen ook aan liefdadigheid. Er is nog veel armoede in Thailand en iedereen die hier woont wil graag wat terugdoen voor de Thaise gemeenschap. Meestal worden er gala-avonden georganiseerd omdat dat het meeste geld oplevert. Dat zijn grote feesten, soms met modeshows, optredens, loterijen en veilingen. Ik ben naar vele gala's geweest; het zijn altijd leuke evenementen met verschillende thema's. De Aziaten zijn dol op verkleedpartijen en glitter & glamour; je kunt hier nooit overdressed zijn! Ik heb een kast vol met fraaie outfits die - sinds Covid - in de mottenballen hangen. Meestal ging ik alleen want er komen toch voornamelijk vrouwen; de mannen blijven liever thuis (die van mij ook!).
Ik was blij dat er in Bangkok ook een Soroptimist Club *) bestond waar ik me bij kon aansluiten. In Nederland was ik ook jaren lid van deze organisatie. De doelstellingen mogen dan wereldwijd hetzelfde zijn, elke club is anders. 

Dat geldt zeker voor onze club met 9 nationaliteiten en al die cultuurverschillen. Voor onze Soroptimist club zijn de gala's essentieel om aan onze verplichtingen te kunnen voldoen voor de diverse projecten.
Het was voor mij nieuw dat hier altijd met sponsors wordt gewerkt want dat is niet gebruikelijk in Nederland. Ik vond het dan ook opvallend dat veel bedrijven bereid zijn financieel bij te dragen, en vaak met grote bedragen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat in onze club veel zogenaamde Aziatische "hi-so's" zitten, vrouwen van zeer welgestelde dan wel schatrijke families (met name de Indiase vrouwen). Toen een van die vrouwen President was hoefde ze bij wijze van spreken maar een berichtje op de family-app te plaatsen en de donaties rolden binnen! Ook alle duurdere hotels geven voor deze gala's altijd vouchers weg voor diners of overnachtingen, met als enige tegenprestatie naamvermelding op de banners. Zo'n evenement organiseren is veel werk maar ontzettend leuk om te doen. In 2019 zat ik in de organisatie van zo'n evenement en dat was leerzaam en, zoals ik al eerder schreef is het een uitdaging om te werken met vrouwen die niet de praktische, directe Hollandse aanpak kennen! Maar het was een succes en we haalden we zo'n 25.000 euro op met onze gala-avond. Het is maar goed dat het een groot bedrag was want sinds Covid hebben we helaas niets meer kunnen organiseren.
Het is leuk en verrijkend om mensen te leren kennen uit zoveel landen met verschillende culturen. Maar eerlijk is eerlijk, we kunnen ervan genieten als we eens een keer een avondje met Nederlandse kennissen kunnen kletsen; wij hebben tenslotte onze eigen humor en zelfspot!

*) Soroptimist International is een wereldwijde serviceorganisatie, te vergelijken met Rotary maar dan alleen voor vrouwen. Meer informatie is te vinden op onze website: www.sibangkok.org

Geschreven door : F.B. Luns-Kimman

1000 Resterende tekens