Het verkeer in Drenthe…

Met belangstelling lees ik op onze site de laatste blog 'Het verkeer in Thailand'. Thailand, ik ben er nooit geweest, ook niet in een ander deel van Azië. Het zal er ook niet meer van komen denk ik. Ik zag toevallig deze week een stukje van een oude James Bond film met beelden uit Azië (Bangkok?) in een achtervolging van motoren en auto's in drukke straten, pleinen, markten en vooral veel scooters. Chaos dus. Dat liep voor de held natuurlijk wel goed af maar ik kreeg een beetje een beeld van de realiteit qua drukte in de steden in die regio. Bangkok, ruim tien miljoen inwoners. Tien miljoen!! Ik kan me daar eigenlijk niet eens een goede voorstelling bij maken. Ons buitenverblijf in Drenthe ligt in een dorpje van een kleine tweehonderdinwoners. Dat is een stuk overzichtelijker. Maar dat wil niet zeggen dat het verkeer hier totaal ongevaarlijk is. Oké, geen flitspalen, maar vaak mega grote tractoren op relatief smalle binnenwegen en vaak bemand met redelijk jonge bestuurders, die geleerd hebben dat de sterkste de meeste rechten heeft. Ik zag overigens bij de verlenging van mijn rijbewijs, dat ik ook zo'n monster mag besturen. Dat moet ik nog maar eens een keer proberen….. 

Overigens best een beetje een ruig volkje die bestuurders. Recent verdwaalde ik op mijn Vespa scooter opeens in een regionale protestdemonstratie van boeren bij het Provinciehuis in Assen. Voor ik het wist stond ik tussen mannen en vrouwen met protestvlaggen en megafoons, maar ook veel koffie, broodjes en zelfs een heuse barbeque.Ik schat toch wel een paar duizend mensen en de hele stad stond vol met die grote geparkeerde monsters en dus hadden we in Assen en omgeving heuse files. Ik heb trouwens wel een beetje genoten van deze aanhang van de Boeren Burger Beweging. Dat was weer eens iets anders in het normaal toch wel rustige Assen. De TT ligt al weer weken achter ons.

Maar over gevaar in het verkeer gesproken: kijk maar eens naar de vele soms redelijk smalle fietspaden in Drenthe met die talloze toch al op leeftijd zijnde berijders op een elektrische fiets. Zadel laag, hoogste ondersteuning en dito versnelling. Die rijden vaak veel te hard, dik 20 kilometer per uur, kijken nauwelijks goed uit, hebben meestal geen spiegel, en kennelijk maar één motto: zo snel mogelijk naar het volgende doel. Waarom eigenlijk? Terwijl Drenthe juist zo mooi is als je het rustig aan doet. Kijk om je heen naar de mooie natuurgebieden en de vele kleuren van de naderende herfst. Een nieuw fenomeen is je hond(en) meenemen in een karretje achter de elektrische fiets. Dus ruim het halve fietspad is dan in beslag genomen en vooral binnendoor de bocht nemen. En honden zijn massaal aangeschaft in de corona tijd. Geen pup meer te krijgen. Ik las trouwens dat ze nu weer massaal gedumpt worden!

En gevaar? Kijk ook maar eens naar de schooljeugd. Ik was het in de corona tijd al een beetje vergeten, maar zie nu dagelijks weer de jeugd op weg naar de lessen. Vier man gezellig naast elkaar is heel gewoon, de helft met het mobieltje in de hand. Ik, rond halfnegen,op de elektrische fiets terug van fitness (lekker om 07.00 uur 's ochtends beginnen bij F4F) en de horde van 'de jeugd heeft de toekomst' mijn kant op. En dan moet ik toch echt oppassen om niet van het fietspad afgereden te worden.

Kortom: in Bangkok is het peentjes zweten in het verkeer, maar ook Drenthe is niet veilig….. :-)

Frits Boss

21-10-2021


Geschreven door : F.H. Boss

1000 Resterende tekens