Kerst

Sinds begin november zijn we hier al in kerstsfeer, nou ja sfeer? Het is hier natuurlijk zonnig en warm dus dat geeft al een andere beleving. Thailand is een boeddhistisch land en de Thaien hebben dus eigenlijk niks met het christelijke Kerstmis. Maar voor Thaien is het belangrijk dat het een feest is (en daar houden ze van) en dat er versierde bomen en cadeautjes bij horen. Ze gaan dan ook helemaal uit hun dak met kerstversieringen. In de winkels klinken overal kerstliedjes, al wekenlang. Ik zou er gek van worden als ik in zo'n zaak zou moeten werken. Maar de Thaien zijn stoïcijns, die maken zich nergens druk om. Het (vele) personeel in de winkels staat met mondkapjes en kerstmutsen op (of zo'n diadeem met rendierhoorntjes en belletjes; terwijl "Dreaming of a White Christmas" luid uit op de achtergrond klinkt zijn ze onverstoord bezig met hun telefoontjes.

Alles is hier gewoon open met kerst, het zijn dagen zoals alle andere. Soms denk ik terug aan de sfeervolle dagen in Nederland: koud buiten, gezellig warm en sfeervol binnen, kerstboom opgetuigd, veel kaarsen en feestelijke etentjes. Maar ja, denkend aan het natte en koude weer, zit ik toch liever in dit warme land!

Ongeacht de locatie is dit altijd een tijd om terug te blikken. Dit was weer een Covid-jaar en er valt dus helaas niets op te halen aan mooie reisherinneringen of andere bijzondere evenementen. De sociale contacten zijn noodgedwongen beperkt gebleven. Gelukkig gaat het hier momenteel de goede kant op met steeds minder infecties, meer vaccinaties (en geen weigeraars) en dus nauwelijks nog beperkingen. Het scheelt ook dat de Thaien van nature zoveel afstandelijker zijn dan de westerlingen; dat is in deze Covid-tijd natuurlijk mooi meegenomen. Zoenen is er sowieso al nooit bij, maar ze geven elkaar ook zelden een omhelzing of een hand. Alleen een respectvolle "wai", dat is een kleine buiging met gevouwen handen onder de kin.

Toen we hier kwamen wonen had ik eigenlijk niet verwacht dat de contacten met de Thaien die we zouden leren kennen zo afstandelijk en onpersoonlijk zouden blijven. Over de Thaien uit mijn Soroptimistclub (internationale serviceclub voor vrouwen) weet ik nog steeds heel weinig, terwijl ik ze toch al zoveel jaren regelmatig zie en spreek. De vriendschap is niets vergeleken met de dierbare band die je in Nederland met andere vrouwen opbouwt. Hun afstandelijkheid, met name naar niet-Thaien, past nu eenmaal in hun cultuur. Hun persoonlijke leven schermen ze af en ze zullen niet gauw hun gevoelens laten zien of hun eerlijke mening geven.

Het is grappig dat ze hier altijd meteen naar je leeftijd vragen, iets wat in Nederland niet zo gepast is, zeker niet op mijn leeftijd. Maar voor Thaien is leeftijd belangrijk want daarmee wordt meteen de positie en rangorde bepaald. Hoe ouder, hoe meer respect en hoe dieper de buiging. Als ik zie hoe dat nu in Nederland gaat vind ik het een verademing om te zien hoe respectvol Thaien omgaan met hun oudere landgenoten.

Terug naar de kerst. Vandaag ben ik naar de grootste plantenmarkt van Bangkok geweest om o.a. kerstrozen te kopen. Het is altijd een feest om op die markt te lopen tussen zoveel prachtige bloemen en planten. En alles is er goedkoop. Nou ja, behalve dan de kerstrozen. Want wat blijkt: voor 2 mini-kerstroosjes betaalde ik omgerekend ruim € 15, want ze waren import: uit Holland! Om het taxiritje toch goed te besteden heb ik ook maar een heleboel mooie orchideeën gekocht voor de helft van dat geld!

In mijn jonge jaren hadden wij een echte boom met echte kaarsjes. Voor mijn moeder was het een stressvolle tijd; een grote emmer water stond dan ook altijd stand-by. Maar de sfeer was sprookjesachtig! Nu hebben we onze plastic boom mooi opgetuigd met plastic ballen. En er zitten nieuwe batterijtjes in onze plastic kaarsen. Ik heb me suf gezocht naar echte kaarsen maar daar doen ze hier niet aan; op enkele geurkaarsen na die, ook als ze niet branden, op afstand al te ruiken zijn. We sluiten dit Covid-jaar af en hopen voor iedereen op betere tijden in 2022. We blijven positief: de vakantie in Nederland is in ieder geval geboekt!

Sawadee pi mai! (Happy New Year!)

Geschreven door : F.B. Luns-Kimman

1000 Resterende tekens