Een zwarte bladzijde!

Een digitale veiling. Ik houd er van. Afgezien van allerhande zaken, oude munten en dergelijke was er een antiquarisch boekje in de aanbieding. Het ziet er niet uit. Versleten, kapotte kaft. Daarom heb ik het waarschijnlijk voor drie tientjes weten te bemachtigen. Een net exemplaar zou al gauw € 350,- moeten kosten. Het gaat om een soort journaal, waarbij de ontwikkelingen in Europa worden beschreven vanuit een Nederlands perspectief. "Den Romeynschen Adelaer, Beginnende met het Jaer 1667 en eynigende met het Jaer 1680", een Eerste Vervolg of Tweede deel. Ik had er als leek nog niet eerder van gehoord. Uitgegeven door J. van Poolsum, Ordinaris Stads Drucker, wonende over 't Stadthuys (in Utrecht). 1689. Dus 333 jaar oud. Hoeveel mensen zouden dit boek al in hun handen hebben gehad. Het zal indertijd vast een vermogen hebben gekost, bedoeld voor de elite die kon lezen. 788 bladzijden met pure geschiedenis over een periode van 13 jaar. Geschiedenis van dichtbij beschreven: net na de Tachtigjarige oorlog met Spanje (tot 1648) Ten tijde dat Michiel de Ruyter excelleerde in de Engelse Zeeoorlogen. Gedetailleerd beschreven in het boek. Overigens lastig te lezen met afwijkend taalgebruik. Ik kan daar wel enthousiast van worden.

Er gebeurde zoveel in die 13 jaar tot 1680. Maar mij intrigeert vooral de moord op de gebroeders De Witt op 20 augustus 1672. Een mooi plaatje daarover in het boek staat hierbij. De heren zijn bij een vertrek uit de Gevangenpoort in Den Haag gruwelijk vermoord door een ziedende menigte. Een zwarte bladzijde in de Gouden Eeuw en in onze hele vaderlandse geschiedenis. Overigens valt op internet te lezen, dat het hier vooral politiek betreft: het was een complot van vooraanstaande figuren uit de omgeving van prins Willem III, dat in de voorgaande dagen zorgvuldig was voorbereid. Geruchten werden verspreid om de heren De Witt zwart te maken. Toen ze doelbewust vermoord werden, heeft de wraakzuchtige, bloeddorstige menigte het karwei alleen afgemaakt. Een strijd tussen de Staatsgezinden en de Orangisten. Ik zal je niet langer vermoeien met dit boeiende verhaal. De rest kan je nalezen op google.

De mensen van toen verschilden niet zo veel van de mensen nu. Hooguit is er een verschil in opleiding. En dat hoeft niet altijd een voordeel te zijn. Er zijn nu zoveel mensen met een eigen "inzicht" in de huidige pandemie, dat er opnieuw polarisatie is ontstaan. Een tijd waarin de generaties meer individualistisch zijn dan de oudere generaties, die hebben geleden onder wereldoorlogen. We leven in een periode, waarin de democratie onder druk staat van populisten en nepnieuws. Waarin diverse wereldleiders de vrede proberen te chanteren. Amerika sterk onderling verdeeld is. Waarin Nederland als koopmansland opnieuw z'n leger heeft verwaarloosd. De samenleving is kwetsbaarder geworden door de grote populaties en de afhankelijkheid van wereldwijde aanvoerlijnen. De ooit bejubelde boeren die nu worden geofferd aan de klimaatcrisis. We leven in een tijdgewricht, waarin van alles kan gebeuren. Maar waarin ook veel moois gebeurt, de welvaart toeneemt en ziektes worden uitgebannen. We hebben het nog nooit zo goed gehad.

Kortom, het was in de Gouden Eeuw spannend. Maar nu niet minder! Laten we elkaar en vooral de wereldleiders veel wijsheid toewensen. Uiteindelijk komt het goed en leest iemand over 333 jaar over wat er nu gebeurt met de kennis van dan. En raakt gefascineerd over alles wat er gebeurt.

De beste wensen! En succes bij het werven van nieuwe leden voor VO-NN. Samen kunnen we meer! 

Geschreven door : C.J. Bruin

1000 Resterende tekens