Heeft u de beelden gezien van de overstromingen in Frankrijk en Italië?

Het zal je toch maar gebeuren dat je auto zo in de modderstroom wordt meegenomen. Of, veel erger nog, je huis. Vlak daarna zag ik de beelden van het San Marcoplein in Venetië. Vorig jaar stond hier een meter water en werd de noodtoestand uitgeroepen. Dit jaar konden de weinige toeristen die er vanwege het Covidvirus waren, er met droge voeten rondlopen. Dankzij de stormvloedkering die vlak voor de kust is aangelegd. Er is zeventien jaar aan gewerkt, maar uiteindelijk kan de mobiele dijk bij dreigend hoogwater de stad drooghouden.

Ook wij hebben hier in Nederland zo’n indrukwekkende waterkering, de Maeslantkering. Als ik geen lid was geweest van VO-NN had ik dit waterbouwkundig hoogstandje waarschijnlijk nooit bezocht.

Rayon Zuid-West van onze vereniging had een indrukwekkend ‘uitje’ georganiseerd. Een bezoek aan deze Maeslantkering die ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Op een gewone doordeweekse dag zullen de toegangspoorten naar dit indrukwekkende staaltje van waterbouwkundige topkwaliteit voor een gewone bezoeker gesloten blijven.

Met een kleine groep, waarbij alle Covid-regels goed in acht werden genomen, kregen wij een uitleg over de bouw en het nut van dit onderdeel van de Europoortkering. Natuurlijk vroeg iemand naar de kosten, maar dit werd door de persvoorlichter onmiddellijk gepareerd met een verwijzing naar het voorkomen van grote waterschade. Want stel dat Zuid-Holland en met name Rotterdam over zou stromen, die schade aan mens en bedrijven wil je je niet voorstelle, laat staan in geld uitdrukken.

Loop je langs een van de twee deuren van 210 meter breed, 22 meter hoog en 15 meter diep, dan voel je diep respect voor die mensen die dit uitgedacht en aangelegd hebben. En ervoor zorgen dat water geen vijand wordt.

Hoewel deze Maeslantkering gebouwd werd tussen 1991 en 1997, was het zonder de organisatie van Rayon Zuid-West niet in mij opgekomen om dit te bezoeken.Op deze manier kom ik nog iets aan de weet, waar ik mij tot dusver niet in verdiept hebt. Daarom ben ik blij dat ik lid ben van VO-NN.

PS. Leest u dit verhaal en bent u nog geen lid van VO-NN. Meldt u dan even aan!