Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

VO-NN - Magazine 2024 nr. 2

VO-NN - Magazine 2024 nr. 2

‍VO-NN Magazine nummer 2

“Het kost meer tijd dan gedacht”

Met Dick Bukman terugkijken op twee jaar voorzitterschap.

Nu, bijna drie jaar na zijn aantreden als voorzitter, spraken we met Dick Bukman om samen terug te kijken. Wat is er bereikt? Even kritisch: een teruglopend ledenaantal, een tekort op de begroting, weinig activiteiten voor leden in de agenda, weinig initiatieven om vooruit te komen. Wat vindt Dick daarvan?

Met Di Bukman terugkijk

 


 

Herdenking gevallenen 

Tweede Wereldoorlog.


Sinds 2020 staat er in het hoofdkantoor van NN in Den Haag een herinneringsmonument ter nagedachtenis aan alle medewerkers van alle rechtsvoorgangers van NN die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Elk jaar worden deze medewerkers herdacht tijdens een herdenkingsceremonie, dit jaar op 2 mei.

Tijdens de oorlog waren duizenden Nederlanders het slachtoffer van oorlogsgeweld, moord en hongersnood. Onder hen ook vele medewerkers van de rechtsvoorgangers van Nationale-Nederlanden. Dit waren onder anderen militairen die vochten voor de verdediging van Nederland en Nederlands-Indië en omkwamen in de strijd of in krijgsgevangenschap, Joodse medewerkers die werden weggevoerd door de Nazi’s en vermoord in vernietigingskampen en medewerkers die in het verzet gingen en werden verraden, direct gefusilleerd of afgevoerd werden naar kampen en daar omkwamen.



“De geschiedenis helpt te begrijpen waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt”

Ingrid Elferink van het Historisch Archief NN


In elke editie van VO-NN Magazine schrijft Ingrid Elferink over de historische collectie van Nationale-Nederlanden en haar rechtsvoorgangers. Ze werkt al 31 jaar als historie specialist voor de verzekeringsmaatschappij. Waarom is geschiedenis van belang voor een organisatie als Nationale-Nederlanden? En wat zijn wat haar betreft de topstukken uit de collectie?

“Nationale-Nederlanden vindt het belangrijk om uit te dragen dat we al meer dan 175 jaar verzekeren. De geschiedenis helpt daarbij. Als je inhoudelijk gaat kijken, dan is er in die twee eeuwen in essentie niet veel veranderd. Maar we hebben wel veel stormen doorstaan. De historie helpt je ook te begrijpen waarom er binnen het bedrijf bepaalde keuzes worden gemaakt. Zowel intern als extern is het dus van grote waarde.”

 


 

“Tot zijn 80ste heeft mijn vader nooit iets over de oorlog verteld”

De vader van Paul Barten was 'Engelandvaarder'

 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt in 2024 aandacht voor het thema ‘intergenerationele overdracht’: hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? Alle reden om te gaan praten met ons erelid Paul Barten, wiens vader Ed Barten meermaals heeft geprobeerd de Noordzee over te steken om zich in Engeland aan te sluiten bij de Royal Air Force.


Wat betekent 4 mei voor jou?

Paul: "Herdenken van al diegenen die zich voor onze huidige vrijheid hebben ingezet. Mijn vader had mijn moeder leren kennen in Canada tijdens zijn vliegeniersopleiding. Haar twee broers dienden in het Canadese leger en hebben meegewerkt aan de bevrijding van Europa. Mede dankzij hun inzet, leven wij in vrijheid."


 



Vereniging Oud Medewerkers Nationale Nederlanden (VO-NN)

Secretariaat:

Paul Pellastraat 234 | 7558 HM Hengelo

E-mail: info@vo-nn.nl

Telefoon 035 – 631 2166