Den Haag heeft een rijk en interessant verleden. Tegenwoordig kennen we de binnenstad van Den Haag vooral van de regeringsgebouwen, de TV-journaals over allerlei politieke schermutselingen en de drukke, gezellige, winkelstraten – zoals het Spui, de Lange Poten en de Grote Marktstraat.
Maar daarachter gaat een andere wereld schuil. Winkelstraten bestonden honderden jaren terug niet echt, wél politieke schermutselingen – en niet zo’n beetje óók!
Al sinds de 13e eeuw is Den Haag het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof tot één van de oudste bestuurscentra ter wereld, met winnaars en verliezers, inclusief mooie en wrede kanten. Regenten en staatslieden als de gebroeders De Witt en Johan van Oldenbarnevelt – allen helaas op brute wijze aan hun einde gekomen – speelden daarbij een belangrijke rol, met uiteindelijk onze huidige democratie als resultaat.
Met een bezoek aan het centrum proberen we op 3 september as. meerdere achtergronden en feitjes vanuit het roemrijke verleden van de Haagse binnenstad tot leven te brengen.
We beginnen de excursie in Café-Restaurant Luden, Plein 6-7 in Den Haag, waar we verzamelen onder het genot van een kopje koffie of thee met een gebakje. Het programma met tijdschema en verdere informatie over de excursie tref je verderop aan.
Na de ontvangst in Luden wordt de groep in tweeën gesplitst en vertrekt de ene helft van het gezelschap naar het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg (een kleine 10 minuten lopen) voor een rondleiding. Naast de bestaande historische bezienswaardigheden wordt daar een tentoonstelling over 800 jaar Binnenhof gehouden en er is ook een collectie oude poppenhuizen te zien.
En verder – krèg nâh wat – heeft het museum ‘Dûh tètaunstelling’ over de belevenissen van Haagse Harry met enkele weken verlengd. Deze hilarische figuur uit de Schilderswijk – een creatie van de veel te vroeg overleden cartoonist Marnix Rueb – is een exponent van de grofgebekte, asociale en politiek incorrecte (anti)held, die niettemin het Haagse dialect een enorme boost heeft gegeven. Er bestaat zelfs een woordenboek Nederlands-Haags… Leuk om de strips te bekijken of wellicht ook een nieuwe taal te leren…..
De andere helft maakt zich op voor een stadswandeling, gegeven door de gids Jacqueline Alders (een oud-collega van NN) door het historisch centrum van Den Haag – rond de Hofvijver.
De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf uur en de rondleiding in het museum neemt zo’n 5 kwartier in beslag. Los van de rondleiding vallen er in het museum uiteraard nog de nodige kunstvoorwerpen, schilderijen van oude meesters en overige zaken te bewonderen.
Rond het middaguur wordt er voor beide groepen een lunch geserveerd bij Luden. De lunch bestaat uit soep, luxe broodjes, broodje kroket, fruit, appelsap en jus d’orange. Uiteraard kan er een ander drankje besteld worden.
Na afloop van de lunch gaan de twee groepen in omgekeerde volgorde weer op pad voor de stadswandeling en de rondleiding in het Historisch Museum.
Voor degenen die nog wat willen napraten sluiten we af met een drankje en een hapje, bij mooi weer op het buitenterras van Luden (Blue Box).
Aldus ziet het programma er in het kort als volgt uit:
10.00 – 10.45 uur Ontvangst met koffie/ thee en gebak in Café-Restaurant Luden.
10.45 – 12.15 uur Stadswandeling groep-1 in centrum Den Haag.
11.00 – 12.15 uur Bezoek groep-2 aan het Haags Historisch Museum.
12.30 – 13.45 uur Gezamenlijke lunch in Café-Restaurant Luden.
13.45 – 15.15 uur Stadswandeling groep-2 in centrum Den Haag.
14.00 – 15.15 uur Bezoek groep-1 aan het Haags Historisch Museum.