Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

VO-NN - PFI: Hoger pensioen vanaf september

VO-NN - PFI: Hoger pensioen vanaf september

‍VO-NN - PFI: Hoger pensioen vanaf september.

De pensioenuitkering die je van Pensioenfonds ING (PFI) ontvangt gaat in september omhoog. Bovendien ontvang je in die maand een eenmalige nabetaling.

Verhoging voor volgers prijsindex

De pensioenen die de afgeleide prijsindex volgen zijn per 1 januari 2024 verhoogd met 4%. Tot nu toe was die verhoging (indexatie) nog niet verwerkt in je maandelijkse pensioenuitkering. Dat gebeurt nu in september. In die maand ontvang je voor het eerst de verhoogde betaling. Bovendien krijg je dan een nabetaling ter compensatie van de gemiste verhoging over de maanden januari t/m augustus 2024. Dus in september ontvang je eenmalig een extra hoog pensioen.

Verhoging voor volgers loonindex

Voor pensioengerechtigden waarvan de indexatie was gekoppeld aan de cao-verhogingen bij ING bank of NN pakt de verhoging anders uit. Sociale partners (werkgevers en vakbonden) hebben namelijk besloten dat alle pensioenen bij PFI vanaf 2022 op dezelfde manier worden verhoogd op basis van de afgeleide prijsindex. PFI heeft de pensioenen die de prijsindex volgen in 2022 met 8% verhoogd en nu dus per 1 januari 2024 met 4%, wat het totaal vanaf 2022 op 12% brengt. Dit betekent het volgende:

  • Pensioenen die de ING cao volgden werden over die periode 4% verhoogd (in 2023). Deze pensioenen gaan daardoor nu met 8% omhoog.
  • Pensioenen die de NN cao volgden kregen er in die periode 6% bij (3% in 2022 en 3% in 2023). Deze pensioenen gaan nu met 6% omhoog.

Rekentool

Voor deelnemers die tussentijds met pensioen zijn gegaan kunnen de verhogingen anders uitpakken. PFI heeft een rekentool ontwikkeld waarmee door beantwoording van enkele vragen deelnemers precies kunnen zien welke verhoging zij kunnen verwachten. De tool is te vinden op hun website Verhoging pensioenen (pensioenfondsing.nl).

 

Brief met uitleg

Voordat je de hogere pensioenuitkering en nabetaling ontvangt krijg je eerst nog in september een persoonlijke brief van PFI. Ook oud-medewerkers die nog niet gepensioneerd zijn ontvangen een brief. In de brief staat met welk percentage je pensioenaanspraak wordt verhoogd, rekening houdend met welke percentages al in 2022 en 2023 zijn ontvangen.

 

Reden late betaling

Veel leden hebben ons gevraagd waarom de pensioenuitkeringen niet eerder konden worden verhoogd. Wij begrijpen dat ongeduld. Je hebt het geld nu eenmaal liever vandaag dan morgen in jouw portemonnee. De oorzaak ligt in de afspraken die zijn gemaakt om de indexatie voor alle pensioengerechtigden vanaf 2022 gelijk te trekken. Deze zogeheten harmonisatie is een complexe klus die veel tijd vergt. Er moesten eerst verschillende formele stappen worden doorlopen, zoals een akkoord van de achterban van de vakbonden, advies van het Verantwoordingsorgaan en aanpassing van reglementen en andere stukken. Bovendien moet AZL deze aanpassingen ook nog in administratie verwerken. Dat is de reden waarom je jouw hogere pensioen nog niet eerder ontving. 


 

 


Vereniging Oud Medewerkers Nationale Nederlanden (VO-NN)

Secretariaat:

Paul Pellastraat 234 | 7558 HM Hengelo

E-mail: info@vo-nn.nl

Telefoon 035 – 631 2166