Skip to main content

Blogs VO-NN

Hier vindt u blogs van VO-leden. Wilt u zelf ook blogs schrijven, neem dan contact op met het secretariaat. U kunt altijd op de blogs reageren. U vindt dan de reactiemogelijkheid onder de tekst. U kunt zich ook abonneren op de blogs. U krijgt dan een e-mail met de laatste blog.

De Zorg in Thailand

Mijn allereerste ervaring met de Thaise zorg is van een aantal jaren geleden, toen we nog in Hua Hin woonden. Ik had een vervelende infectie van een blaar die behandeld moest worden. Dus: op zoek naar een dokter. Nu kennen ze hier geen huisartsen dus je gaat altijd rechtstreeks naar een ziekenhuis. In mijn geval kreeg ik na de intake bij de balie een bed bij de spoedopname…

Het was maar een blaar op de voet, maar de behandeling vond ik hilarisch! Er waren vijf zusters bij betrokken, eentje ging een arts halen, eentje ging de wond schoonmaken, eentje nam mijn bloeddruk op en eentje hield bezorgd mijn hand vast. "Pain? You pain"? De vijfde zuster stond erbij voor het geval ze nodig mocht zijn. Het is onvoorstelbaar hoeveel personeel rondloopt in de ziekenhuizen. Ze hebben het meestal niet druk, maar voorlopig hebben ze een baan! Enfin, lang verhaal kort, een uurtje later stond ik weer buiten, compleet met een schattig tasje vol met antibiotica, watten, gaasverbanden, alle maten pleisters en weet ik wat nog meer. Geen idee waarom ik dit kreeg want ik moest wel gedurende een week elke dag terugkomen voor het vernieuwen van het verband, want dat doen zij…Het maken van een afspraak met een specialist is hier een eitje. Onlangs zat ik met een langdurige sportblessure die maar niet overging. Ik heb waarschijnlijk te veel gegolfd. In ieder geval ging dat niet meer pijnloos dus er zat niets anders op dan een specialist te raadplegen. Gelukkig kent Bangkok een aantal grote internationale ziekenhuizen met een prima reputatie. Hoe gaat dat hier in z'n werk? Je gaat naar de website van het gewenste ziekenhuis, waar alle specialisten met foto en CV op staan vermeld. Dat laatste is handig omdat we altijd een arts zoeken die ook in het buitenland heeft gestudeerd of gewerkt. Mijn man spreekt inmiddels behoorlijk Thais en ik kan me minimaal behelpen, maar communicatie in het Engels is in dit geval toch beter. Ik vond een orthopeed die me wel aansprak (toch wel leuk een foto erbij) en op de site heb ik een afspraak gemaakt en per mail meteen een bevestiging gekregen. Het grote voordeel hier: een afspraak kan meestal de volgende dag of hooguit een dag later. Wachtlijsten? Nooit van gehoord!

Maar nu de minder positieve kant van de Thaise zorg: de kosten. Omdat we zijn geëmigreerd en fulltime in Thailand wonen kunnen we uiteraard geen gebruik meer maken van het Nederlandse zorgstelsel. Toen wij hier kwamen wonen konden we een betaalbare all-in zorgverzekering krijgen bij een Franse verzekeraar. Maar helaas, naarmate je ouder wordt kom je snel in duurdere schalen terecht en daarbij ging de premie sowieso elk jaar met zo'n 20% omhoog. Op een gegeven moment werd het gewoon onbetaalbaar. We konden uiteindelijk overstappen naar een andere verzekeraar, zij het alleen voor de vergoeding van ziekenhuisopname. Wat dat betreft is de zorg vele malen duurder dan in andere landen en het is dan ook een veelbesproken onderwerp onder de expats. Voor sommigen kan het betekenen dat het zo onbetaalbaar wordt dat terugkeer naar eigen land de enige optie is. We kunnen alleen maar hopen dat we hier nog lang gezond blijven.

De blessure is overigens prima behandeld; over de kosten heb ik het dan maar niet!


×
Blijf op de hoogte.

Je kunt je abonneren op de blogs. Je krijgt een e-mail als er een nieuwe blog is geplaatst.

Is de klant nog koning?
Opruimen.
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
zaterdag, 23 november 2024

Captcha afbeelding