Het gesloten Pensioenfonds ING is winnaar van de gouden Pensioen Pro Award voor ‘Beste Nederlandse pensioenfonds van 2016’. Het pensioenfonds werd door een publieksjury als beste verkozen uit een shortlist van drie pensioenfondsen. In totaal brachten bijna 1300 mensen een stem uit.

Het fonds kreeg de prijs gisteren uitgereikt door BNR-presentatrice Annette van Soest tijdens de uitreiking van de Pensioen Pro Awards in Amsterdam.
Het Pensioenfonds ING voert een beleid waardoor de kans op korten zo goed als nihil is en stuurt tegelijk op een goede kans op indexatie. Over 2015 zag het fonds zijn dekking op marktwaarde stijgen naar 133,2% en het kon volledig indexeren. Ook aan de pensioenuitvoeringskant loopt het goed, met een deelnemerstevredenheid van gemiddeld 7,7.

Pensioenfonds Metaal en Techniek nam twee prijzen mee naar huis: het fonds won zilver als ‘Beste grote pensioenfonds’ en behaalde bovendien de thema-prijs voor ‘Beste beleggingsbeleid’. Het Notarieel Pensioenfonds wist ook te imponeren: het won zilver als ‘Beste middelgrote pensioenfonds’ en brons als ‘Beste obligatiebelegger’.
Calpam-Pensioenfonds, de gouden titelwinnaar van vorig jaar, won overtuigend zilver als ‘Beste kleine pensioenfonds.’
Ook de twee grootste fondsen van Nederland vielen in de prijzen. ABP won de themaprijs voor duurzaamheid dankzij zijn nieuwe beleggingsbeleid, waarin duurzaamheid en verantwoord beleggen centraal staan. Pensioenfonds Zorg en Welzijn behaalde brons als beste aandelenbelegger, dankzij zijn betrokken aandeelhouderschap ten aanzien van farmaceutische bedrijven.
Het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw sleepte de bronzen plak in de wacht voor ‘Beste vastgoedbegger’ dankzij zijn duurzame vastgoedbeleid en de aankoop van 55 betaalbare vrije-sector huurwoningen die geen gas en vrijwel geen elektriciteit gebruiken.
Het Algemeen Pensioenfonds KLM won de prijs voor ‘Meest klantgerichte pensioenfonds’ vanwege de manier waarop het jonge KLM’ers betrekt bij het fonds en de ‘Innovatieprijs’ ging naar PensioenPod, een initiatief dat op een simpele manier inkomsten en uitgaven na pensionering in kaart brengt.
Mark de Wijs, sinds 16 jaar directeur van SPO, werd onderscheiden vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan de sector.

17 juni 2016

­