Ja, die hap kregen 50 leden/partners op 9 mei voorgeschoteld bij hun bezoek aan het Marinecomplex in Den Helder. In marinejargon staat 'blauwe hap' voor een Indische rijsttafel en de traditie is dat deze elke woensdag op schepen en bij walinrichtingen van de Koninklijke Marine wordt geserveerd. Het was een prima hap! We kregen die dag nog veel meer voorgeschoteld.

ExcursieMarinebasis 1ExcursieMarinebasis 2Om 8.30 uur vertrokken we met de bus vanaf Den Haag CS voor onze excursie naar de Marinehaven. Twaalf deelnemers kwamen met eigen vervoer naar Den Helder. Na legitimatie werden we ontvangen met koffie en cake. Het eerste programmaonderdeel was de vertoning van  de film "Midden in de Marine". Deze film gaf een goed beeld van het marineleven: de opleiding, training, het leven op zee, contacten met het thuisfront, de missies (o.a. bestrijding piraten Somalië). Opvallend was dat ook veel vrouwen bij de Marine hun mannetje staan. 
Na de voortreffelijke 'blauwe hap' te hebben verorberd, stapten we op de sleepboot de 'Waddenzee' voor een tocht door de haven waar vele schepen van de Marine te zien waren. Onder de deelnemers ook enkele leden met een marineverleden die uiteraard extra genoten. Hiermee was het heden van de Marine voldoende belicht en konden we in het Marinemuseum in het verleden gaan duiken. Twee gidsen (oud-marinemensen) hebben ons alle zeegevechten met jaartallen nog eens in herinnering gebracht. Een lesje vaderlandse geschiedenis waarin de namen van onze zeehelden niet ontbraken. Het bezoek aan een duikboot op het droge was best een bijzondere ervaring. Een natje op het museumschip de "Schorpioen" ging er daarna best in. Tijd voor de terugreis. Om 18.30 uur waren we terug in Den Haag en gehoord hebbende de reacties kan gezegd worden dat deze excursie zeker het predicaat "geslaagd" heeft verdiend. Uw verslaggever moest nog terug naar Rotterdam en kon daar nog net met zijn echtgenote aanschuiven aan de bridgetafel om met een redelijke score van 52,8% de dag te beëindigen.
Hillard van der Steeg, lid ledenraad/activiteitencommissie.

 (foto's staan op http://vsi-rotterdamzeeland.weebly.com/fotos-9-5-2017-excursie-marine.html)

­