La Trappe

Donderdag 17 augustus was het dan zover, ’n dagje naar de Trappistenbrouwerij van Abdij Koningshoeven in Tilburg.

De Trappisten die hier gevestigd waren hadden een bron van inkomen nodig om zelfvoorzienend te zijn en te voldoen aan hun plicht tot liefdadigheid. Daarom werd al in 1884 besloten om bier te gaan brouwen en wordt er binnen de muren van deze abdij tot op de dag van vandaag bier gebrouwen volgens de regels van de Trappisten. Met de bieropbrengst werd onder meer de bouw van de abdij bekostigd (1894). Een mooie en bijzondere geschiedenis die deze abdij heeft gemaakt tot een van de weinige originele trappisten-brouwerijen in Belgie en Nederland.

Helaas moesten door het overlijden en crematie van de echtgenote van een oud-VSI-collega 10 leden hun deelname annuleren. De overgebleven 79 deelnemers, waarvan een aantal al geruime tijd voordat de abdijpoort open ging in de auto zat te wachten, werden ontvangen met een lekker kopje koffie. De stemming was al snel zeer geanimeerd.

Om 12.00 uur werd van een uitgebreide Abdijlunch genoten, waarbij velen al een bijpassend abdijbiertje nuttigden. Hierna werd de groep in tweeën gesplitst om het afgesproken programma te volgen dat uit 2 onderdelen bestond: film over de historie van de brouwerij en een rondleiding door de brouwerij.De gids was een begaafd spreker die van begin tot eind goed wist te boeien. Na afloop van het officiële programma was er voldoende gelegenheid en tijd om, onder het genot van een goed glas La Trappe Abdijbier en bitterballen, na te praten over alles en nog wat. Veel deelnemers hebben dan ook tot laat in de middag bijgepraat met hun ex-collega's.

Opvallend en leuk : deelnemers kwamen uit alle delen van het land. Jammer dat het weer niet uitnodigde om gebruik te maken van het terras of een wandeling door de kloostertuin te maken. Niettemin kan worden teruggekeken op een zeer geslaagde dag.

Ton van Dijk / Jack Peters

­