Skip to main content

Verslagen

Bezoek Blankenburgverbinding succes...

Het helpt als de zon volop schijnt, de mondkapjes verdwenen zijn en bij het eerste uitje van VO-NN van dit jaar Dick de Wee met een brede lach weer leden van onze vereniging kan verwelkomen, Dit keer was er een heel bijzonder uitje georganiseerd. Een bezoek aan de Blankenburgverbinding. Een immens project zoals alleen wij Nederlanders dat kunnen waarbij niet alleen een snelweg wordt aangelegd maar ook een land- en watertunnel wordt gebouwd.

 DSC01790 300DSC01789 300DSC01786 300

De Blankenburgverbinding (A24) bestaat uit de aanleg van een autosnelweg van 2x3 rijstroken, een landtunnel (de Hollandtunnel), een watertunnel (de Maasdeltatunnel), een verdiepte aansluiting op de A20 en een hoge aansluiting op de A15. Maar er is meer. De A20 wordt tot aan het Kethelplein verbreed. De nieuwe rijksweg A24 wordt in 2024 opengesteld.

Kaart blanken

Na de ontvangst met koffie en een korte uitleg over het project werden we in twee groepen verdeeld. De eerste groep ging met oranje veiligheidshesjes aan en een witte veiligheidshelm op naar buiten, terwijl de tweede groep binnen een zeer vermakelijk lesje Hollandse geschiedenis kreeg van de Turk/Nederlandse voorlichter. De achtergronden en gebruikte namen van dit project werden in een bijzondere historische context geplaatst waar graaf Dirk III en zijn gemalin Othelhilde en de slag bij Vlaardingen in 1018 uitgebreid aan bod kwam.

Luisterend naar dit boeiende verhaal vloog de tijd en weldra konden groep 1 aflossen om buiten dit bijzondere traject te bekijken. Zelden krijg je de kans de aanleg van zo’n groot tunneltraject van dichtbij te bekijken. Terwijl de schepen rustig door het water gleden waren, heerste aan landzijde een enorme bedrijvigheid voor de aanleg van de Maasdeltatunnel. Geïmponeerd door de grootte en wijdheid van het traject, konden we daarna deze bijzondere locatie verlaten en werden we getrakteerd op een heerlijke lunch.

Met het tevreden gevoel dat het zeer de moeite waard is om lid te zijn van onze vereniging, zetten wij weer koers naar huis.

Angela van Leeuwen

Voor meer informatie www.blankenburgverbinding.nl
 
Foto's Dick de Wee
{gallery}Blankenbergtunnel 2022{/gallery}