Skip to main content

Verslagen

 

Op 23 september 2021 waren 52 oud NN’ers met hun aanhang te gast bij het Werelderfgoed Kinderdijk. Dit gebied staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en omvat de 19 molens, die eeuwen lang er voor gezorgd hebben, dat een groot deel van de Alblasserwaard gebruikt kon worden voor de landbouw. Nu is het een stichting, waar 220 vrijwilligers actief zijn. en waar jaarlijks duizenden toeristen komen kijken. Vooral uit de Verenigde Staten, Japan en China.

Nadat we ontvangen waren met koffie werden we getrakteerd op een uitgebreide en goed verzorgde lunch. Daarna werd het gezelschap opgesplitst in drie groepen. Die groepen gingen, elk onder leiding van één van de vrijwilligers, op stap. Door een vakkundig in elkaar gezet programma kreeg iedere groep het zelfde te zien, maar wel in verschillende volgordes.
Hoofdmoot was natuurlijk het bekijken van een deel van de molens. Dat deden we tijdens een boottocht van een kwartier en onder het genot van een heerlijk zonnetje.

Aangekomen bij de molen, die we konden bezichtigen werden we ontscheept. Deze molen is onlangs gerestaureerd en wel zo, dat bezoekers binnen in de molen goed kunnen zien hoe zo’n watermolen werkt. Het is wel heel bijzonder om te zien wat ambachtslieden 400 (!) jaar geleden konden ontwerpen en realiseren.

Naast de molen staat een klein museum waar de gids uitleg gaf over de constructie en de bouw van de molen. De terugtocht ging ook weer (grotendeels) met de boot.
Om de bezoekers een goed beeld te geven van het gehele watermanagementsysteem bij Kinderdijk en het belang van een goede waterbeheersing in Nederland wordt een zeer levendige film vertoond. Zo kom je er achter hoeveel er achter de schermen gebeur om te voorkomen, dat de helft van Nederland onder water komt te staan. 18.500 kilometer dijk en 5.000 gemalen moeten continue onderhouden worden om hiervoor te zorgen. En dat doen we dus al vanaf de 13e eeuw !

De drie groepen troffen elkaar weer aan het einde van de dag. Onder het genot van een borrel werden de laatste gesprekken gevoerd
Mede dankzij het mooie weer, maar vooral door het bijzondere karakter van het Werelderfgoed kunnen we terugzien op een geslaagde excursie.

Wim van Elsacker

 

Onderstaande film is geproduceerd door Marja Wirschell.