Skip to main content

Stadswandeling en rondvaart Amersfoort.

Op donderdag 12 mei had Regio Noord-Oost-Midden een stadswandeling met aansluitend een rondvaart georganiseerd. Om 10.00 uur werd er gestart met koffie en appelgebak bij Het Kannetje.


Onder een stralende zon werd vervolgens in 2 groepjes van 25 personen gestart met een interessante stadswandeling. Voor de bijna 100 meter hoge Onze Lieve vrouwentoren werd de geschiedenis hiervan uitvoerig besproken. De kerk zelf is helaas verloren gegaan toen er in 1787 buskruit werd opgeslagen.


Onder de bezielende leiding van onze gidsen, het echtpaar Harald en Inge, werden we vervolgens meegenomen door de middeleeuwse binnenstad. Fraaie eeuwenoude stadspoorten en een bezoek aan de 200 jaar oude kuiperij Meester, waar tot 2015 nog met de hand houten tonnen en vaten werden gemaakt door Rinus Meester, was erg interessant.

Daarna werd er 0.a. een bezoek gebracht aan Hofje Armen Poth . Het hofje werd rond 1500 gesticht als Pesthof. Wie besmet was met de pest, moest verplicht hier in quarantaine. Uit die tijd stamt ook de St. Rochuskapel.

Na de stadswandeling was het tijd voor een uitgebreide lunch bij De Vier Broers, waarna de dag werd vervolgd met een boeiende rondvaart door de oude stadsgrachten van Amersfoort, waarbij allerlei interessante wetenswaardigheden aan de orde kwamen. Het 1000 jaar oude Amersfoort was met al zijn historie het bezoek meer dan waard.


Henk Fokkink


Onderstaande film is geproduceerd door Marja Wirschell.