Skip to main content

9 September 2021: bezoek aan de unieke en één van de mooiste Synagogen van Europa in Enschede.

Ja, we mogen weer, maar nog wel onder strenge coronavoorwaarden

Op donderdag 9 september 2021 hebben 53 leden van de VO-NN, afkomstig uit alle delen van het land, de bijzondere en prachtige synagoge van Enschede bezocht.

Al sinds 1928 is de monumentale Synagoge een sieraad voor de stad en, naar men zegt de mooiste Synagoge van Europa. In opdracht van de textielfabrikant M.I. Menko heeft de bekende Amsterdamse architect Karel de Bazel een uniek totaalconcept ontworpen, dat ook in de jaren ’20 van de vorige eeuw al veel bewondering wekte. In 1998 werd het synagogecomplex rijksmonument en na een grote restauratie is het pand sinds 2004 weer in al zijn pracht te bewonderen. Het gebouw wordt nog altijd gebruikt als gebedshuis.

De rondleiding onder leiding van enthousiaste gidsen/vrijwilligers gaf een duidelijk beeld over de geschiedenis en wetenswaardigheden. Na deze boeiende rondleiding een uitstekende lunch op het terras van restaurant ‘t Rozendaal in de wijk Roombeek.

Na de lunch bestond de mogelijkheid de wijk Roombeek, welke in 2000 geheel werd verwoest door de vuurwerkramp, of een museum te bezoeken. Het was een zeer geslaagde dag en voor degene, die er niet er niet bij was zeker een aanrader.
Op naar het volgende evenement!

Rita Roerink Henk Fokkink Gerard Harleman Roelof Veld


Onderstaande film is geproduceerd door Marja Wirschell.