Skip to main content

Bezoek aan het landgoed en huize Singraven te Denekamp.

In het sfeervolle en authentieke Restaurant Watermolen Singraven werden de 34 gasten van VO-NN op donderdag 3 augustus om 10.30 uur ontvangen met een heerlijk kop koffie met een echte Twentse krentenwegge.

Aangezien een deel van de activiteiten zich deze dag binnenhuis zouden afspelen maakten de aanwezigen zich dan ook geen grote zorgen over de weersvoorspellingen. Het weer bleek ons echter óók nog eens goed gezind. Het bleef vrijwel de gehele dag droog met zo nu en dan een zonnetje.
Om 1.15 uur vertrokken we voor een rondleiding in 4 groepen van 9 personen voor een rondleiding van ca. 1,5 uur in Huize Singraven op het landgoed Singraven
Al in 1381 werd het landgoed voor het eerst genoemd als agrarische boerenhofstede ‘ Hof ten Singraven’, in eigendom van de bisschop van Utrecht. In 1956 werd het landgoed verkocht aan Stichting Edwina van Heek. Verkoopvoorwaarde was wel dat het landgoed zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat behouden moest blijven. En dat is meer dan gelukt bleek tijdens onze zeer interessante en deskundige rondleiding

Huize Singraven is al eeuwenlang steeds verder ingericht met veel kunst en antiek. In 1914 werd het landgoed verworven door Jan Adriaan Laan, een zeer vermogende handelaar uit de Zaanse voedingsmiddelenindustrie.
Door het nogal spoedige overlijden van zijn echtgenote en hemzelf werd hun zoon Willem Frederik in 1922 enig eigenaar. Met name de laatste eigenaar Laan was een groot kenner en liefhebber van kunst en antiek. Gedurende zijn leven verzamelde hij een zeer grote en waardevolle collectie op die nog steeds compleet ter plaatse aanwezig is.
Het Huis bevat diverse stijlkamers in Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl voorzien van een enorme en uitzonderlijke kunst- en antiekcollectie.

Na deze indrukwekkende rondleiding werd aansluitend om 13.00 uur de lunch gebruikt in Restaurant Watermolen Singraven.

Na de lunch vond er een nog een boeiende rondleiding van een half uur plaats in de Koren –en zaagmolen. Watermolen Singraven is de laatste water gedreven onderslag houtzaagmolen van Nederland. De water aanvoer komt van het riviertje de Dinkel, die ontspringt in het plaatsje Holtwyck in Nordrein Westfalen.
De grote driedubbele watermolen werd al gebouwd in 1448, De zeventiende-eeuwse landschapsschilders Meindert Hobbema (1638-1709) en Jacob van Ruisdael (1628-1682) werden hier geïnspireerd voor de door hen vervaardigde schilderijen en tekeningen van watermolens. De raderen zijn meer dan vijf meter in doorsnee. Ze dreven zowel de oliemolen, een korenmolen en de houtzaagmolen aan.
Tijdens onze rondleiding werd zowel de korenmolen als de zaagmolen in werking gesteld zodat we een realistisch beeld konden krijgen van de imposante werking van het raderwerk en het zaag mechaniek.
Na deze rondleiding kon er een wandeling door het park van Huize Singraven worden gemaakt. Het park was het bezichtigen meer dan waard door de bijzondere planten en het prachtige tuin- en landschapsontwerp. Onder Willem Laan werd het park volledig onder handen genomen.

De zeer bekende tuinarchitect Leonard Anthony Springer gebruikte voor zijn een ontwerp een mix van 2 stijlen. De formele stijl met rechte lijnen vindt men dicht bij het huis, hier is de moestuin een mooi voorbeeld van.
De Engelse landschapsstijl met gebogen lijnen, verrassende doorkijkjes, kunstmatige hoogteverschillen, kronkelende waterpartijen zijn verderaf van het huis te vinden. Een lust voor het oog in alle jaargetijden.…

Het was een zeer geslaagde en veelzijdige dag in het fraaie Twentsche landschap.

Henk Fokkink