Skip to main content
foto2.jpeg

De overstap naar het nieuwe pensioenstelsel.

  1. Nieuwe pensioenregels

Je hebt het ongetwijfeld gehoord en gelezen: op het gebied van ons pensioen gaat van alles veranderen. In 2019 hebben het kabinet en  werknemers- en werkgeversorganisaties een akkoord bereikt over de vernieuwing van ons pensioenstelsel. De afspraken uit dit Pensioenakkoord zijn uitgewerkt in de Wet Toekomst pensioenen (WTP), die sinds 1 juli 2023 van kracht is.

De sociale partners en alle pensioenfondsen, dus ook Pensioenfonds ING (PFI), het ING CDC Pensioenfonds (ICP) en het NN CDC Pensioenfonds (NCP), moeten besluiten of ze hun pensioenregelingen wel of niet aanpassen op de eisen van die nieuwe wet. Dat besluit moeten zij  nemen vóór 1-1-2025 en moet uiterlijk 1-1-2028 uitgevoerd zijn.

  1. Overstappen is uitgangspunt

Uitgangspunt van de WTP is dat iedereen in de toekomst nieuw pensioen opbouwt volgens de regels van het nieuwe pensioenstelsel. Als het tot dat moment opgebouwde pensioen wordt overgedragen naar het nieuwe pensioenstelsel, dan heet dat invaren. Met andere woorden: de regels van het nieuwe pensioenstelsel worden dan ook van toepassing op het pensioen dat al is opgebouwd. Het Kabinet en de sociale partners vinden dat belangrijk.

Onze Pensioencommissie vindt ook dat overstappen gewenst is.

Bij PFI is de belangrijkste overweging geweest dat het een rijk fonds is met een hoge dekkingsgraad en daardoor onder de WTP meer en sneller geïndexeerd kan worden, omdat er dan een ander belastingregime gaat gelden. Daarbij is de voorkeur overstappen naar een solidaire premieregeling. Hierbij  ligt de nadruk op het samen beleggen en risico’s delen, net als nu al bij PFI. Je krijgt straks wel een persoonlijk pensioenvermogen, maar alle premies en pensioenvermogens van alle deelnemers worden als één geheel belegd.  

Bij ICP was de conclusie dat het bij het huidige niveau van de dekkingsgraad naar verwachting gunstig zal zijn voor vooral de jongere deelnemers, maar ook voor de oudere deelnemers niet ongunstig lijkt. Invaren in een flexibele regeling geeft ook meer flexibiliteit dan niet invaren. Bij ICP past beter een flexibele premieregeling. Hierbij heeft iedere deelnemer een individueel pensioen potje. Er wordt voor ieder leeftijdscohort een beleggingsmix vastgesteld en beleggingsresultaten hebben direct effect op het persoonlijke pensioenvermogen. 

Bij NCP heeft de Pensioencommissie aangegeven dat ook andere oplossingen goed worden onderzocht omdat NCP een klein en gesloten fonds is.

De leden van VO-ING en VO-NN zijn daarover vorig jaar geïnformeerd en de Ledenraden van onze verenigingen hebben ermee ingestemd. Dit is dus een gepasseerd station. We weten intussen dat PFI en ICP over willen naar het nieuwe stelsel. Voor NCP is het onderzoek nog gaande.

  1. Stappenplan

Voor het realiseren van de overstap naar het nieuwe stelsel is een stappenplan met deadlines uitgezet, dat er als volgt uitziet:

 De overstap nieuw pensioenstelsel

 

  1. Inbreng Pensioencommissie in vroeg stadium

Om invloed te kunnen uitoefenen op de afspraken die sociale partners maken over de overstap naar het nieuwe stelsel  heeft de Pensioencommissie al in oktober 2023 een aantal visiedocumenten gestuurd naar sociale partners. Deze documenten, die door de ledenraden van VO-ING en VO-NN zijn geaccordeerd, kun je hieronder nalezen.

Daarna heeft de Commissie Pensioenen in het eerste half jaar van 2024 een aantal malen met de sociale partners bij ING en ook bij NN gesproken. In die gesprekken zijn deze visiedocumenten besproken en hebben sociale partners informeel hun denkrichtingen aangegeven. Tevens hebben sociale partners en de Pensioenfondsen, gevraagd en ongevraagd, informatie aan de Pensioencommissie verstrekt, waaronder concepten van documenten en presentaties van mogelijke besluiten en effecten daarvan, nog voordat duidelijk was wat zij daarover zouden besluiten.

Het bood de Pensioencommissie de mogelijkheid om in een vroeg stadium input te leveren op hun voorlopige plannen en de effecten van sommige beslissingen, uiteraard steeds vanuit het advies per fonds zoals weergegeven in de visiedocumenten.

  1. Verplicht Transitieplan

Sociale partners moeten een Transitieplan opstellen, dat de basis vormt voor de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. Daarin moeten alle keuzes met de voor- en nadelen, overwegingen en berekeningen die relevant zijn voor de overstap naar de nieuwe pensioenregeling worden beschreven en onderbouwd.

In de WTP is vastgelegd welke onderwerpen verplicht in het Transitieplan moeten worden uitgewerkt. Globaal genomen gaat het om de volgende punten:

  • Wordt er wel of niet ingevaren en per wanneer;
  • Voor welk soort pensioenregeling is gekozen: de solidaire premieovereenkomst of de flexibele premieovereenkomst; 
  • Wat de premies worden in de nieuwe regeling. In dit geval alleen relevant bij ICP;
  • Wat de nieuwe regeling inhoudt voor het toekomstig recht op voor het ouderdoms-, nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen; 
  • Hoe wordt omgegaan met een eventueel dekkingsoverschot;
  • Wat het effect van de overgang is voor de bestaande pensioenaanspraken en pensioenuitkeringen;
  • Wat de kans is op verhoging of verlaging van de pensioenaanspraken en pensioenuitkeringen in de toekomst
  • Of en zo ja welke afspraken zijn gemaakt voor het nadeel dat sommige groepen ondervinden door het afschaffen van de zogenaamde doorsneesystematiek;
  • Welke afspraken zijn gemaakt over de vereiste solidariteitsreserve (bij een solidaire premieovereenkomst) of een risicodelingsreserve (bij een flexibele premieovereenkomst)

Het Transitieplan moet uiterlijk 1-1-2025 definitief zijn vastgesteld. Voordat sociale partners hun Transitieplan definitief vaststellen moeten zij de vereniging(en) van oud-medewerkers raadplegen. In dit geval dus VO-ING en VO-NN .

  1. Hoorrecht VO-ING en VO-NN

Wij hebben hoorrecht. Dat betekent dat we een reactie kunnen geven op het concept-Transitieplan. In de eindversie van het Transitieplan moeten sociale partners aangeven wat ze van onze reactie vinden en wat ze ermee doen. Zodra het concept-Transitieplan klaar is kunnen we kijken of sociale partners met onze wensen en voorstellen rekening hebben gehouden en welke opmerkingen we nog bij hun voorstellen hebben.

Het gegeven dat de Pensioencommissie al in het traject van opstelling van het Transitieplan contact met sociale partners heeft gehad doet niets af aan dit hoorrecht. Omdat de tijd die ons gegund wordt om een reactie te geven kort is, is het juist een voordeel dat de Pensioencommissie in een vroeg stadium onze visie kenbaar heeft gemaakt en nauw contact heeft onderhouden met sociale partners en de deskundigen bij PFI, ICP en NCP. We weten op welke punten we alert moeten zijn.

  1. Pensioenwebinar

In het Webinar wordt informatie gegeven over de keuzes van sociale partners die in de Concept-Transitieplannen voor de verschillende fondsen staan en wat de Pensioencommissie daarvan vindt. We geven in het Webinar ook ruimte voor vragen, maar op vragen over individuele situaties kunnen we niet ingaan.Je kan ook na het webinar nog vragen mailen.

  1. Verdere procedure

De Concept-Transitieplannen van PFI en ICP en het advies daarover van de Pensioencommissie worden binnenkort voorgelegd aan de Ledenraden van VO-ING en VO-NN. Daar wordt de definitieve reactie aan sociale partners vastgesteld. Die wordt vervolgens door het bestuur van beide verenigingen gezamenlijk aan sociale partners gezonden. Over de reactie die sociale partners daarop geven in de definitieve Transitieplannen zullen wij de leden weer zo snel mogelijk informeren.

Sinds juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) geldig. De sociale partners betrokken bij ING en NN staan bij de diverse pensioenregelingen ondergebracht bij de verschillende uitvoerders voor de vraag wat er precies mee gedaan gaat worden.

De Vereniging Oudmedewerkers ING en de Vereniging Oudmedewerkers NN wenst gebruik te maken van het hoorrecht dat zij beide hebben volgens de WTP.

Om niet in de laatste fase pas betrokken te worden hebben we bijgaande stukken naar de sociale partners gestuurd.
Ten eerste hebben wij een verzoek om informatie verstuurd met detail vragen om voldoende informatie te verkrijgen om te kunnen beoordelen of het invaren evenwichtig gebeurt. Pas met die informatie kunnen wij ons hoorrecht goed invullen.

Verder is er per pensioenfonds een document geschreven inzake het invaren van dat betreffende fonds. Deze documenten zijn door de ledenraden de betrokken verenigingen geaccordeerd. U zult zien dat voor elke pensioenregeling andere argumenten spelen vanuit de oud medewerkers. Daarom is ook ons advies voor elk fonds anders.

Documenten


Hoorrecht:  Verenigingen zijn gehoord en wederhoor is gebeurd. (21-11-2024)

De Pensioencommissie heeft eind oktober de definitieve transitieplannen ontvangen en in nauwe samenwerking met de ledenraden van VO-ING en VO-NN een oordeel gevormd en dat met de Sociale Partners gedeeld. Vorige week hebben de Sociale Partners gereageerd.

Alle stukken zoals het transitieplan, ons oordeel en de reactie van de Sociale Partners staan integraal op de websites van VO-ING, VO-NN en ook (deels) bij de vakbonden. De vakbonden leggen het plan nu voor aan de achterbannen.

- Transitieplan voor PFI en ICP van Sociale Partners NN
- Oordeel VO-NN
- Reactie Sociale Partners NN

De desbetreffende documenten vind je op deze pagina onder "Documenten".

Al met al is de Pensioencommissie het inhoudelijk eens met de Sociale Partners over de keuzes waar zij verantwoordelijk voor zijn, maar zijn we het hier en daar oneens over de geadviseerde beslissingsrichtingen voor PFI en ICP en dus is het nu aan de twee besturen van PFI en ICP om afgewogen keuzes te maken over die onderwerpen.

 


Belangrijke informatie over uw pensioen(aanspraak)

Naast de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) spelen er nog twee belangrijke dossiers bij de Pensioencommissie inzake Pensioenfonds ING:

1. Harmonisatie van indexaties

2. De jaarlijkse indexaties

Pensioenfonds ING (PFI) heeft op 22 december 2023 over deze twee punten nieuwe informatie op haar site geplaatst. In deze nieuwsbrief een verduidelijking over de meest recente informatie met betrekking tot PFI (dus niet de beide CDC fondsen). 

1. Harmonisatie van indexaties. Als VO-ING en VO-NN zijn wij een groot voorstander van het loslaten van een koppeling tussen salarissen en pensioenen. Ons lijkt het simpeler uit te leggen, eenvoudiger uit te voeren (goedkoper) en logischer om veranderingen in pensioen afhankelijk te laten zijn van de algemene wijziging van prijzen in plaats van lonen. Dit hebben wij ook laten weten aan de sociale partners, onder andere in één van de documenten die u kunt lezen op de website van onze verenigingen. 

Het Pensioenfonds ING (PFI) heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om alle partijen op één lijn te krijgen, waaronder ook de Belastingdienst. Deze harmonisatie is nu gelukt (mits de achterbannen van de vakorganisaties ook instemmen). Wij zijn hier alvast erg blij mee, zeker ook omdat het met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2022 ingaat. 

Als u afgelopen jaren loonindexatie heeft gekregen betekent dit dat u er geld of aanspraak bijkrijgt in de komende maanden. Het fonds heeft hier, om administratieve redenen, even tijd voor nodig, maar het komt er aan!  Vanaf 2024 zullen dan hopelijk alle pensioenen van PFI tegelijk met dezelfde indexatie worden verhoogd. 

2. PFI Prijsindexatie 2024. PFI heeft het besluit omtrent de prijsindexatie even uitgesteld tot na de raadpleging van de achterbannen van de vakorganisaties inzake de harmonisatie, want dan geldt het besluit meteen voor iedereen. Dus op dit moment worden de pensioenen nog niet verhoogd. Dat besluit neemt PFI begin 2024.  VO-ING en VO-NN hebben aan PFI kenbaar gemaakt in ieder geval te hopen op voldoende indexatie. 

Voor wie de gehele PFI-tekst wil lezen verwijzen we naar https://www.pensioenfondsing.nl/nieuws/2023/december/harmonisatie/