Skip to main content

Blogs VO-NN

Hier vindt u blogs van VO-leden. Wilt u zelf ook blogs schrijven, neem dan contact op met het secretariaat. U kunt altijd op de blogs reageren. U vindt dan de reactiemogelijkheid onder de tekst. U kunt zich ook abonneren op de blogs. U krijgt dan een e-mail met de laatste blog.

Hersenmist

 Als je erop gaat letten, zie je het steeds vaker. Mensen die even stil blijven staan als bevroren aan de grond. Auto's die plotseling een onverhoedse beweging maken zonder dit van tevoren aan te geven. Die persoon bij de supermarkt die voor de geopende deuren van de vrieskast blijft staan, alsof hij zelf ingevroren is. En dan heb ik het nog niet gehad over de politici waarbij besluiteloosheid hoogtij viert.

Wat is er toch aan de hand? Waardoor zijn we veranderd in wezens die de weg kwijt lijken te zijn in ons alledaags leven. Is het een vorm van verzet tegen de overregulering van onze maatschappij, vroeg ik me af. Want dat is zeker veranderd; de spontaniteit lijkt uit ons leven verdwenen want alles moet worden vastgelegd en opgeslagen in de cloud. Ons gebrekkig brein kan al die informatie die op ons af wordt gevuurd, niet meer bijbenen.

We zijn massaal van slag, niet door ouderdom of ons veranderd milieu, maar zo las ik recent, door post-coronasyndroom. Kenmerken volgens Thuisarts:

  • Je vergeet veel dingen. Bijvoorbeeld afspraken, namen van mensen, of in de winkel wat u wilde kopen.
  • Je kunt niet op een woord komen.
  • Je bent steeds spullen kwijt.
  • Je moet een tekst vaker lezen voordat u onthoudt wat er staat.
  • Je merkt niet dat iemand tegen je praat, als je met iets anders bezig bent.
  • Je kunt maar 1 ding tegelijk doen.

Het heet hersenmist. Een gevolg van corona, waardoor nu af en toe een wolkje door ons hoofd trekt en de hersenspier het even laat afweten. Is het een ramp of juist een zegen?

Onlangs gaf mijn computer er plotseling de brui aan. Hij was vol gestampt met informatie waarvan ik tot voor kort dacht dat het essentieel was die te bewaren. Had je mij het van tevoren gevraagd, dan zou ik waarschijnlijk hebben geantwoord dat dan een ramp zich zou voltrekken. Tot mijn grote verwondering voelde ik me bevrijd van een last dat er niets meer over was. Ik zag verbaasd de zon schijnen waar ik een donderwolk had verwacht. Zo gaat het ook met de hersenmist; het gaat over en nog even dan schijnt de zon weer voor ons allemaal.

Angela van Leeuwen 

×
Blijf op de hoogte.

Je kunt je abonneren op de blogs. Je krijgt een e-mail als er een nieuwe blog is geplaatst.

​Manneke pis
NOSTALGISCH BEZOEK AAN HP EN DP
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
vrijdag, 19 april 2024

Captcha afbeelding