Blogs VO-NN

Hier vindt u blogs van VO-leden. Wilt u zelf ook blogs schrijven, neem dan contact op met het secretariaat. U kunt altijd op de blogs reageren. U vindt dan de reactiemogelijkheid onder de tekst. U kunt zich ook abonneren op de blogs. U krijgt dan een e-mail met de laatste blog.

Mijn Nationale Nederlanden ( 2)

 Na de opleiding op het hoofdkantoor in Rotterdam mag ik de wijde wereld in. Als adjunct-inspecteur leven in de buitendienst. De buitendienst van de club kent een sterk getrapt systeem. Bewuste strategie??

Adjunct-inspecteur(AI), inspecteur (I), inspecteur met assistent, districtsinspecteur (DI), hoofdinspecteur (HI), rayondirecteur (RDL), districtsdirecteur (DDL) , hoofd buitendienst en at last de directeur verkoop/marketing. Met die laatste maak ik al snel kennis, Paul Nouwen. Ik ben direct een fan. Wat een spreker is die man met een geweldige humor. Het is een feest om hem te zien optreden op buitendienst-bijeenkomsten en ook veel tussenpersonen lopen met hem weg.

Mijn eerste inzet is vrij curieus. Noord-Holland met een baas Calkhoven (DI) in Beverwijk. Bij de eerste ontmoeting stelt hij voor, na de koffie, dat ik vooral ervaring moet opdoen met goede weekrapportage. Het toeval (!) wil dat hij zelf een week of zes achterloopt met zijn rapporten en het lijkt hem een goed idee dat ik achter de schrijfmachine kruip en hem help met het wegwerken van de achterstand. Het lijkt mij een minder goed plan en de eerste ontmoeting loopt dan ook wat stroef…..Ook op het rayonkantoor in Alkmaar (met het rekenwonder Schekkerman, kantoorhoofd) loopt het niet vlekkeloos. Als ik op de punt van het bureau bij een medewerker neerstrijk gaat de telefoon. Of ik me even wil melden bij de heer Kommer (RDL), een kamer verderop. Ik krijg er flink van langs want op de punt van een bureau gaan zitten is not done.

Na een blauwe maandag in Noord-Holland wordt het zeer verrassend Rayon Groningen, Daar heeft een collega wat met de declaraties gerommeld en mocht zijn biezen pakken. Op het rayonkantoor naast de Martini toren aan de bekende Grote Markt in Groningen zitten, dankzij de fusie met de 1845, twee RDL'en. Van der Zee, een nuchtere Groninger, en Hoenders, gouden brilletje, driedelig pak en zakhorloge. Mijn gebied wordt Noord/Oost Groningen, zeg maar het huidige gebied van de aardbevingen. Van mijn DI Roemers uit Delfzijl leer ik veel van het vak en ook kurken op het biljart (drie dobbelsteentjes op een kurk in het midden op het biljart). Elke maandag samen op stap en in een stamkroegje in Siddeburen een half uurtje kurken en dan een uitsmijter eten. Daarna volgt de Zaanstreek met van Berge als DI. Met hem één keer in de week een uurtje tennissen in Zaandijk. Gelukkig win ik meestal. De Zaanstreek is wel heel wat anders dan het platteland van Groningen, maar ik kan het met de Zaankanters prima vinden. Zoals met een bekende en belangrijke tussenpersoon in Zaandam Wastora met de bekende broertjes Molenaar en soms krijg ik een kaartje van ze voor een wedstrijd van AZ'67. Ik maak er mijn eerste promotie tot Districtsinspecteur. Inspecteur met assistent mag ik overslaan…

Na een paar jaar doet zich een gouden kans voor. In een gesprek met Nouwen krijg ik de mogelijkheid over te stappen naar de buitendienst van het Fiscaal Juridisch Adviesbureau als opvolger van Jan Barendsma. Samen met Cees Weij, Joop Tersteeg en Ton Schenk mag ik een groot deel van Noord en Midden Nederland gaan bedienen. Maar uiteraard eerst de opleiding in Rotterdam. En dat gaat bloedserieus!! Mr. De Graaf geeft me bijna een jaar lang college en ik studeer me een ongeluk. Ik krijg heuse tentamens. Ik logeer ergens aan een singel in de buurt van Heineken bij de dames Pinôt. Drie zeer formele, vrijgezelle, onaantrekkelijke dames op leeftijd die een pension drijven. Vaak moet ik aanhoren dat damesbezoek NIET is toegestaan…...

Op de afdeling kan ik het prima vinden met de juristen, Frans de Vries, Ed Bousema (drs overigens) Bolt, Paul van Rooijen (ook drs) en uiteraard Daan (maar die mag ik niet bij de voornaam noemen) Pénon (met een nadrukkelijk accent op de P). Prachtige man is dat met veel parate kennis, maar hij kijkt alsof hij altijd hoofdpijn heeft. Hilarisch zijn de telefoongesprekken met zijn ega over de vraag wat er die avond zal worden gegeten. Maar ook bij de rekenwonders als Gerard van der Wel en Arnold Vrolijk in de club van Mw. Heesakker heb ik het goed naar mijn zin. De fiscaal juridische kant ligt me wel veel beter dan het rekenwerk.

Baas van het hele spul is Jan Hugo de Wit, een wat stijve en formele persoonlijkheid. Ik herinner me dat hij toch redelijk vaak in de clinch lag met Pénon en de Graaf. Geen vrienden.

De Wit wordt later opgevolgd door Els Schrauwers, een hele schok voor de sector, een vrouw als baas…..Bovendien een vrouw die soms in een spijkerbroek liep. Dat kon niet volgens een (mij bekend) directielid. Het antwoord was volgens overlevering klip een klaar. 'Toevallig kost deze spijkerbroek twee keer zoveel als jouw C&A pak'. Die kwam wel even binnen!

Na 9 maanden mag ik dus naar buiten voor het grote werk. Met jaarlijks trouwens terugkomweken en echte tentamens. De Graaf, toch wel een kamergeleerde maar met veel subtiele humor, pakt ons stevig aan. Maar ik herinner me vooral de gezellige etentjes met de collega's, vaak bij Bruintje Beer. Bijna tien jaar mag ik deze mooie job doen. Het is wel een mega groot gebied en dus veel kilometers, maar het werk is mij op het lijf geschreven. Bovendien zijn we inmiddels verhuisd van Zaandam naar een landgoedje in Friesland. Als 'hobby' mag ik ook nog voorzitter worden van NN-Donar, de populaire basketbalclub in Groningen. Daar zijn ze vergeten BTW af te dragen over de ontvangen sponsorgelden van NN en dat geeft mij wat extra (!) werkdruk tot aan het Ministerie van Financiën toe…..Maar ik los het gelukkig op met een schikking, Donar gaat niet failliet en wordt zelfs kampioen.

Opvallend veel NN'ers in Noord zijn overigens nauw betrokken bij deze club. Hilbrand Ausema, Guus Schilderman, Jacob Schuring en ik vergeet er wellicht nog een paar. Geweldige vrijwilligers. In ons dorp ontstaat wel enig rumoer als de lange en veelal donkere mannen van Donar een partijtje gaan spelen op ons landgoedje.

Na 10 jaar Fiscaal Juridisch Adviesbureau lonkt plotseling een nieuwe uitdaging in de lijn van het management en krijg ik mijn enige aanvaring met Paul Nouwen.

Wordt misschien weer vervolgd.

Frits Boss

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Het afscheid indertijd van NN. Hoe ging dat bij jo...
Uit eten...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
donderdag 07 juli 2022

Captcha afbeelding