Skip to main content

Blogs VO-NN

Hier vindt u blogs van VO-leden. Wilt u zelf ook blogs schrijven, neem dan contact op met het secretariaat. U kunt altijd op de blogs reageren. U vindt dan de reactiemogelijkheid onder de tekst. U kunt zich ook abonneren op de blogs. U krijgt dan een e-mail met de laatste blog.

Aan een half woord genoeg hebben...

Ken je die uitdrukking: "aan een half woord genoeg hebben", om te weten waarover het gaat? En het klopt helemaal. Met een woord, een foto of zelfs een geur kan een herinnering weer bij je terug komen. Mooie herinneringen of afschuwelijke dingen waar je 's nachts nog wakker van kan liggen. Want de gewone mooie dagen, die herinner je je nauwelijks. Weet jij nog wat je vorige week woensdag at, waar je in 2005 op vakantie was of hoe en met wie je in 1999 Kerstavond hebt gevierd? En dat zijn dan nog momenten, die je je zou moeten kunnen herinneren. Als er dan een foto opduikt of als je iemand tegen komt, kan dat weer helemaal terug komen.

horen 300Nu ik al jaren permanent een bril draag, zijn mijn oren aan de beurt. Ik hoor al zoveel niet meer. Het fluiten van de vogeltjes buiten. Ik heb moeite met het volgen van een Nederlands gesproken film (zonder onderschrift!) en op een receptie of een rumoerige verjaardag begrijp ik gewoon niet waar men het over heeft. Over eenzaamheid gesproken: gewoon met vrienden en kennissen om je heen. Daar wilde ik wat aan doen. Ik ben nu aan het experimenteren met een gehoorapparaat. Natuurlijk weer problemen met het koppelen met mijn smartphone, maar ik hoor weer méér. Vaak een blikkerig geluid, maar ook de auto's en het rumoer om me heen. Soms niet eens heel plezierig: ik hoor nu ook de A13 ruisen in onze tuin, soms dreunen, op enige afstand van onze woning. Als je luistert is vaak al 60% voldoende om het hele woord of gesproken zin te begrijpen. Maar als je een beetje doof wordt, haal je die 60% niet meer. Dan wordt het lastig. Je omgeving raakt geïrriteerd als je steeds maar roept "Wat?". En je ziet het bijna niet, dat apparaat achter mijn oren.

ross 300Zo gaat dat ook met lezen: iedereen leest het eerste deel van woorden en begrijpt toch wat er staat. Vandaar dat je aan een half woord genoeg kunt hebben. Maar ook met verhalen kan je dat hebben. Ik heb een oud boek van mijn favoriete schrijver Tomas Ross gevonden bij de Rataplan (kringloop): "Het goud van Salomon Pinto". Uit 1968 en niet meer te koop in de boekwinkel. Een verhaal over een nabestaande van een joods vermogend gezin, dat meegevoerd is door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Razend spannend. Als je er aan begint, moet je gewoon alle 247 bladzijden zo snel mogelijk lezen. Maar helaas, het blijkt een misdruk te zijn: na bladzijde 129 zijn er twee pagina's blank. En dan weer twee bladzijden afgedrukt en weer twee bladzijden blank en zo door. Ik mis in totaal 14 pagina's aan tekst. Ik heb stug doorgelezen en voor zover ik weet, mis ik niets van het verhaal. Ik verzin het er zelf wel bij. Bijzonder om te ervaren.

Ik denk dat het zo ook in het leven gaat: wat je mist, mis je niet omdat je niet weet wat je mist. En wat je niet mist, hoort er gewoon bij. Je kunt jezelf zaken ontzeggen, spulletjes weg geven, anderen helpen en je wordt er niet minder van. Misschien wel beter zo. Dat is de les die je er uit zou kunnen trekken. Een mooie Kerstgedachte.

Zo gaat het ook met je herinneringen. Naar mate je ouder wordt ga je anders over het leven denken. Herinner je je soms zaken die je eigenlijk al vergeten was. Maar dan in een ander perspectief. Het is leuk om weer iemand tegen te komen, die je doet herinneren aan mooie tijden. Een liedje op een speciaal moment.

Tijden die je samen met hem of haar toen bijvoorbeeld bij NN, Delta Lloyd of RVS hebt beleefd. En die kans is er weer. Op 18 januari 2023 in Zoetermeer, waar we de Nieuwjaarsreceptie en de Ledendag tegelijk gaan beleven. Een evenement met een grote Plus. Een reden om met veel mensen samen te komen en er dan ook veel collega's weer eens te ontmoeten. Vooral met al die nieuwe leden van het afgelopen jaar!

De laatste keer dat ik op een Ledendag was, kwam ik er de pleziervaartuigenexpert van vroeger tegen, uit de tijd dat ik nog bij Transport Pleziervaartuigen werkte in de jaren 1975-1979. Leuk, want ik was indertijd een dagje met hem mee geweest. En de oud-klokkenmaker van toen, de specialist die in zijn vrije tijd klokken van collega's onderhield. Kortom, je hebt aan een korte ontmoeting met oude bekenden genoeg om veel van je goede herinneringen opnieuw te beleven.

Pak je kans op 18 januari 2023 bij VO-NN in Zoetermeer en ga voor the Good Old Times!

×
Blijf op de hoogte.

Je kunt je abonneren op de blogs. Je krijgt een e-mail als er een nieuwe blog is geplaatst.

Het moet een toontje hoger (of was het lager?)
Fitness
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
zondag, 03 maart 2024

Captcha afbeelding