Skip to main content

Blogs VO-NN

Hier vindt u blogs van VO-leden. Wilt u zelf ook blogs schrijven, neem dan contact op met het secretariaat. U kunt altijd op de blogs reageren. U vindt dan de reactiemogelijkheid onder de tekst. U kunt zich ook abonneren op de blogs. U krijgt dan een e-mail met de laatste blog.

Golf in Thailand

Geïnspireerd door de column van Angela over de golfsport in het laatste VO-NN Magazine, leek het me leuk te vertellen over golf in Thailand. Het spel zelf is natuurlijk overal hetzelfde, maar de beleving is wel anders dan in Nederland.

Mijn man en ik zijn al zo'n dertig jaar enthousiaste golfers en de golftassen gaan ook altijd mee op onze reizen. Het is altijd spannend om weer nieuwe banen te spelen, te genieten van de natuur en van de diversiteit aan dieren die je tegenkomt. We zijn uiteindelijk ons avontuur gestart in Hua Hin vanwege de vele prachtige golfbanen. Het sociale aspect bij het golf speelt overigens altijd een belangrijke rol. Voor ons was het dan ook een ideale manier om snel mensen te leren kennen door lid te worden van een golfclub.

Voordat wij emigreerden hebben we natuurlijk gelezen over het feit dat er slangen zijn in Thailand, maar ze in het echt tegenkomen is toch even wat anders. Wow, wat was dat schrikken toen ik de eerste keer op de golfbaan van dichtbij een cobra uit een waterputje op de fairway omhoog zag komen. Eigenlijk zie je zelden slangen op de fairway want ze zoeken liever het donkere hoge gras op, maar we waren vanaf dat moment wel wakker geschud. Je kan hier nooit onbekommerd even in de rough naar je bal zoeken, want daar hebben we ze nu wel vaker gezien. Dus altijd heel behoedzaam zoeken of soms maar beter met een strafslag verder gaan. Of gewoon een rechte bal slaan natuurlijk!

Je ziet ook vaak leguanen of varanen en een aantal banen staan bekend om hun apenkolonies. Dat is altijd leuk om te zien, soms moet je wachten met slaan tot hele families de fairway overgestoken zijn. Ze doen niks en ze lopen voor je weg maar je moet ze dan ook niet lastigvallen. Helaas heb ik er geen foto van want meestal heb je net op de mooiste momenten geen camera bij de hand. Ze zijn golfers gewend en ze zijn zelfs brutaal. Omdat de tassen bij de green vaak wat verder weg staan kan het voorkomen dat je staat te putten en de apen intussen proberen wat eetbaars uit je tas te stelen!

Wij zijn geen vogelaars maar we kunnen wel genieten van de vele soorten prachtige, kleurrijke vogels. Sommige vogels maken hun nesten vaak dichtbij de fairway. Als het hun seizoen is barst het van die nesten. Het zijn felle vogels dus als je ook maar een beetje in de buurt van hun nest loopt komen ze met veel lawaai op je af. Wij hebben een keer meegemaakt dat mijn man zelfs moest duiken voor zo'n vogel die al krijsend recht op hem afvloog.

Wat zo leuk is aan het golfen hier is dat je je net een pro voelt! Niet omdat je zo goed bent - was dat maar waar - maar omdat je altijd met een caddie speelt. Dat is hier verplicht, zelfs als je een buggy neemt. In het begin moest ik er wel aan wennen, zo iemand die de hele tijd met je meeloopt en alles voor je doet, maar ik zou niet meer zonder willen. Zeker hier niet want wat is er heerlijker als het bloedheet is en iemand trekt je kar, harkt de bunkers aan en repareert divots en pitchmarks. Jij loopt intussen gezellig kletsend met je medespelers over de baan en krijgt, als je bij je bal bent aangekomen, de gewenste club aangereikt. De meeste caddies, het zijn overigens vrijwel altijd vrouwen, kennen de regels goed en ze houden ook je score bij. Op de banen waar we lid waren hadden we vaste caddies die ook behoorlijk Engels spraken en konden helpen met clubkeuze en put-lijntjes. Als we wel eens in Nederland zijn en een rondje golfen is het dan ook behoorlijk afzien om alles weer zelf te moeten doen!

Sommige golfers, en dan heb ik het met name over zeer welgestelde Thaien, nemen wel eens meerdere caddies. Je kan het je niet voorstellen maar wij zagen jaren geleden een keer een grote groep mensen in de baan en wij dachten dat er misschien iets was gebeurd. Maar wat bleek: het was een 5-bal (dat mag hier, soms spelen ze zelfs een 6-bal!) en ze hadden allemaal 2 of 3 caddies. Het zag er niet uit: een caddie om de paraplu boven het hoofd van een speler te houden, een caddie voor de kar en een caddie om zijn stoeltje te dragen! Nou, wij vinden eentje wel genoeg!

Ik kan de golfende NN-ers in ieder geval van harte aanbevelen om de mooie Thaise banen te komen spelen, want ik heb het nog niet eens gehad over de prachtige kleurrijke bloemen en planten die je overal ziet. Regenpakken kennen ze hier niet, warme kleding heb je ook nooit nodig en de paraplu gebruik je alleen om je te beschermen tegen de zon. Maar ja, vanwege Covid zal het nog wel even duren voordat de grenzen weer opengaan. En eerlijk gezegd vinden wij het overigens wel prima dat er nog steeds geen toeristen zijn want het is wel heerlijk rustig op de banen, vaak zijn wij de enige golfers!

×
Blijf op de hoogte.

Je kunt je abonneren op de blogs. Je krijgt een e-mail als er een nieuwe blog is geplaatst.

Mijn Nationale...
Juni in Assen
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
zondag, 03 maart 2024

Captcha afbeelding