Skip to main content

Blogs VO-NN

Hier vindt u blogs van VO-leden. Wilt u zelf ook blogs schrijven, neem dan contact op met het secretariaat. U kunt altijd op de blogs reageren. U vindt dan de reactiemogelijkheid onder de tekst. U kunt zich ook abonneren op de blogs. U krijgt dan een e-mail met de laatste blog.

Juni in Assen

Wie in juni aan Assen denkt, denkt aan de TT. Een geweldig spektakel waarbij de hele stad (nou ja, stadje) op zijn kop staat met talloze evenementen en overvolle terrassen. In 2020 niet verreden (Corona) en in 2021 weer gedeeltelijk met publiek. Normaal in het weekend goed voor ruim 125.000 toeschouwers.

Voor het eerst gereden in 1925 en met grote Nederlandse namen als winnaar van de 500cc zoals Wil Hartog (1977) en Jack Middelburg (1980). Van alle huidige vedetten is in Assen Valentino Rossi de absolute favoriet. Op het circuit is een hele tribune naar hem genoemd en altijd uitverkocht door supporters in Rossi kleuren met het bekende nummer 46. Ook de Geert Timmer bocht, vlak voor start finish is favoriet en altijd uitverkocht. Daar buitelen de matadoren nog wel eens de grindbak in, of wordt een race in die laatste bocht beslist.

Het circuit wordt het hele jaar gerund door een leger van bijna 1600 vrijwilligers. Een groot deel daarvan 'huist' tijdens grote evenementen in een eigen caravan op een camping rechts bij de ingang van het circuit. Eén grote familie en als buitenstaander kom je er niet in. Tijdens de TT dagen wijzen ze een 17.000 motorrijders en een 20.00 automobilisten hun plekje. Een goed geoliede organisatie. En links van de ingang is het junior circuit. Daar vinden al echte races plaats tussen de jonkies (vanaf 6 jaar) op de mini-bike of in de skelter met aan de kant de trotse en vaak fanatieke ouders die dromen dat hun talent een toekomstige Rossi of Verstappen mag worden.
Tijdens de dagen van de TT stromen de campings rond Assen vol met race liefhebbers, uit alle delen van Europa.

Op een grote camping in Witten, om de hoek van het circuit, waar normaal ruim 5000 gasten per jaar bivakkeren komen er rond de TT 10.000 op het weekend bij. Een mooie en vriendelijke camping. Bekend, maar vooral ook berucht, is de camping van Jan en Bertha, vlakbij het circuit. Daar verzamelen zich de echte race fanaten. Er is plek voor ongeveer 1500 gasten. Weken van te voren worden de gewenste plekken al gemarkeerd met rood/witte linten, onder het motto "ik sta hier, wegwezen jij". Oude caravans worden aangesleept en langs de rand gestald met daarvoor en naast een leger van lege olievaten vol met hout. Dit voor de vreugdevuren. De kratjes bier staan huizenhoog opgestapeld. Sommige fanaten hebben zelfs een 'kringloop' bankstel veroverd en zetten die boven op hun caravan. Vooral na afloop van de kwalificatie van de MotoGP is het feest. Zingen, luide muziek, brandende stapels hout in de tonnen en bier overheersen.

Ik ben er wel eens langs gefietst. Je komt ogen en oren tekort, maar voelt je niet onveilig. Ik vind het wel wat hebben en het is bij mij redelijk om de hoek. Een ruig volkje dat op de camping bij Jan en Bertha staat. Soms vraag ik me af of ze de echte race eigenlijk wel zien of na de wilde nacht(en) hun roes uitslapen. En, even voor de goede orde, ik heb het natuurlijk niet over alle motorgasten want tenslotte rijden een aantal van onze leden van het Dagelijks Bestuur van de VO-NN ook op zo'n superbike (BMW, Harley, Triumph en KTM als ik het goed heb). Ik hou het maar op mijn mooie originele Vespa....

Dit jaar is de camping van Jan en Bertha nog dicht door de corona regels. Dat betekent in Assen West en Zuid een stuk minder herrie. Maar, diep in mijn hart moet ik toch bekennen: ik mis die gasten toch wel een beetje.

Frits Boss 

×
Blijf op de hoogte.

Je kunt je abonneren op de blogs. Je krijgt een e-mail als er een nieuwe blog is geplaatst.

Golf in Thailand
Mijn NN-gevoel
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
zondag, 03 maart 2024

Captcha afbeelding