Skip to main content

Blogs VO-NN

Hier vindt u blogs van VO-leden. Wilt u zelf ook blogs schrijven, neem dan contact op met het secretariaat. U kunt altijd op de blogs reageren. U vindt dan de reactiemogelijkheid onder de tekst. U kunt zich ook abonneren op de blogs. U krijgt dan een e-mail met de laatste blog.

Ontspanning met een Oosterse twist

Als je het hebt over Thailand kom je niet om massages heen, dat is hier een onderdeel van het leven, net als in veel Aziatische landen. Massages kan je overal krijgen, in goedkope of dure salons, in hotels, op het strand. Wij vinden het ook heerlijk om af en toe, bijvoorbeeld na een rondje golf, een massage te nemen. Toch wordt er altijd wat besmuikt en lacherig gereageerd als wij hierover vertellen aan het thuisfront. Die naam heeft het nou eenmaal. En natuurlijk, er bestaan massagesalons waar ze niet alleen je spieren masseren. Maar daar gaan we het hier niet over hebben.

Er is een groot verschil tussen een Thaise massage en de oliemassage. Tijdens een traditionele Thaise massage lig je op een matras in een soort pyjama en word je door de masseuse (het zijn vrijwel altijd vrouwen) in allerlei yoga-posities gebracht. Met behulp van de knieën, ellebogen en af en toe zelfs het hele gewicht van de masseuse worden verschillende punten in je lichaam 'bewerkt'. Je moet het allemaal een keer meemaken dus ik heb ook een keer een Thaise massage ondergaan. Nou, voor mij nooit meer! Het kan echt heel pijnlijk zijn en dat geduw en getrek aan je ledematen vind ik al helemaal niks, zeker niet op mijn leeftijd als alles sowieso al kraakt. Al moet ik eerlijk zeggen dat je je achteraf wel prima voelt.

Doe mij maar een relaxte olie-massage. Hierbij worden je spieren gedurende een uur of langer met (soms heerlijk geurende) olie gekneed. Het is vaak zo ontspannen dat je ervan in slaap valt. Conversaties met de masseuses zijn er niet, en dat wil je ook niet. Ze spreken toch meestal geen Engels en het is ook beter om lekker weg te zakken met de zachte Spa-muziek van kabbelende beekjes en fluitende vogeltjes op de achtergrond. Alleen in het begin vraagt ze "madam OK?" Maar je ligt wel met je hoofd voorover in zo'n gat in de tafel, dus het antwoord blijft bij een duimpje omhoog, of een wiebelend handje en een gesmoord "bauw bauw" wat betekent "zachter graag". En dan: ultieme ontspanning!

Laatst had ik een vriendin uit Holland te logeren en ik wilde de nieuwste salon in onze straat uitproberen die net was geopend. Zoals gebruikelijk in de iets duurdere salons krijg je eerst een koel glaasje limonade en een ijskoud washandje om het bezwete gezicht te betten. Dan schoenen uit, slippers aan en op naar de massageruimte. Daar is altijd een locker voor je spullen. Maar zij hadden iets nieuws bedacht. In een aparte kleedkamer met meerdere lockers moesten we ons omkleden en kregen we een soort judo-pak aan. Niet handig dacht ik, want uiteindelijk moet toch alles weer uit. Maar het had een functie want we moesten even de gang op, naar een massagekamer aan de andere kant van de gang. Daar kon de hele handel weer uit.

Na de massage moest we die malle pakken weer aan, gang oversteken, pakken weer uit, om ze vervolgens in de wasmand te deponeren. Wij, als praktische Hollandse vrouwen, zien hier meteen veel te veel onnodig wasgoed. Zouden wij anders aanpakken!

Na de massage krijg je altijd een kopje kruidenthee en konden we afrekenen: elk 17 euro. Mijn vriendin, die nog en jetlag had en ook spierknopen na de lange vlucht, voelde zich na afloop herboren. Toen wij, nog geurend naar de jasmijnolie, zaten na te genieten met ons kopje thee, verzuchtte ze: "alleen al hiervoor zou ik (bijna!) willen verhuizen naar Thailand". 

×
Blijf op de hoogte.

Je kunt je abonneren op de blogs. Je krijgt een e-mail als er een nieuwe blog is geplaatst.

HELMPIE
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
vrijdag, 14 juni 2024

Captcha afbeelding